Ratu Elizabeth II Mangkat; Satu Komentar Hubungan Keluarga Diraja British dan Israel

Selepas 70 tahun menduduki tampuk kuasa sebagai Ratu negara Britain, Queen Elizabeth II akhirnya mangkat. Tempoh pemerintahannya selama 70 tahun ini menyaksikan berbelas perdana menteri Britain berkhidmat dan menjadikan baginda sebagai tokoh yang benar-benar memahami senario politik negaranya sendiri.

Negara yang mengamalkan sistem demokrasi berperlembagaan ini menjadikan baginda sebagai Ratu yang tertakluk dengan konsep Raja Berperlembagaan. Malah sistem demokrasi di Malaysia mengambil sistem British sebagai contoh untuk diaplikasikan sehingga hari ini.

7 dekad memegang takhta, 129 negara dijejaki, tidak sekalipun baginda menjejaki tanah Israel.

Ya. Ini faktanya.

Hubungan yang tegang sudah lama tercetus di antara kedua-dua negara ini. Ada beberapa teori yang menyebabkan krisis ini terjadi. Antaranya:

  1. Mandat British

Liga Bangsa-Bangsa pada tahun 1922 memberi mandat kepada British untuk menubuhkan sebuah “rumah kebangsaan untuk orang-orang Yahudi”. Namun British melanggar komitmen ini dengan membahagikan 70% tanah dari keseluruhan kawasan yang diberikan. Tindakan tersebut telah menyebabkan kewujudan negara Jordan pada hari ini.

Kemudian pada tahun 1939, British mengeluarkan Kertas Putih yang menyekat penghijrahan besar-besaran Yahudi ke Palestin. Perintah ini secara berkesan telah “mengunci pintu pagar kebebasan” untuk berjuta-juta orang Yahudi yang mungkin telah menemui tempat perlindungan dari seksaan Hitler. Golongan Yahudi yang terkenal dengan kedegilan tetap berusaha untuk memasuki Palestin. Bagaimanapun, mereka telah dihalang dari memasuki negara tersebut, malah ada yang ditangkap dan ditempatkan di kem tahanan British.

Dalam masa yang sama, hubungan antara kerajaan British dan sekutu Arab perlu dijaga. Namun, susulan daripada pelaksanaan Kertas Putih itu telah menyebabkan golongan Yahudi di Palestin melancarkan mogok dan mendesak untuk British keluar dari Palestin. Pelbagai siri serangan terutama ke atas pejabat kedutaan British telah dilakukan. Sehingga pada Mei 1948, kerajaan British memutuskan untuk keluar dari bumi Palestin.

Tidak dinafikan tindakan pihak Yahudi menendang keluar kerajaan British dari Palestin telah mendatangkan luka kepada mereka. Selepas empat tahun peristiwa itu, Ratu Elizabeth II menaiki takhta dan berusaha menjaga hubungan monarki British dan Arab secara berterusan. Kemungkinan kerana ketegangan ini yang menjadikan keengganan baginda untuk menjejakkan kaki ke Israel.

  1. Israel Melalui Lensa Kolonialisme

Empayar British berkuasa selama berabad-abad, menjajah tanah lain dan berjaya menguasai satu perempat dunia – India, Caribbean, Gibraltar, Singapura, Australia, Kanada, New Zealand dan bahagian Afrika – sehingga ke titik di mana “matahari tidak pernah menyerang Empayar British.”

Ramai rakyat Britain menyokong “perjuangan pembebasan Palestin menentang imperialisme Israel”. Mungkinkah ini, secara tidak sedar – merupakan hasil daripada sejarah kolonial Britain?

Seorang penganalisis politik Robin Shepherd, menulis di Washington Post;

Eropah ‘diselubungi dengan rasa bersalah’ pasca zaman penjajahan, dan saya sering mendapati bahawa tuntutan Israel ke atas sebidang tanah di Timur Tengah menghidupkan semula kenangan yang menimbulkan rasa bersalah, dalam kalangan rakyat Inggeris, dan bangsa lain. Terutama sekali orang kulit putih Eropah mengukir Dunia Ketiga dengan menundukkan ‘mereka yang kekurangan’ ​​pada abad ke-19.

Shepherd menambah lagi, “Boleh menjadi punca yang menaikkan sentimen anti-Israel”.

Walau apa pun alasan mengapa tindakan British kadangkala dilihat ada sentimen anti-Israel, sukar untuk menafikan bahawa beberapa bentuk retorik anti-Israel yang paling teruk pada hari ini – delegitimasi, demonisasi dan tindakan dua darjat – datangnya dari UK.

The London Guardian, akhbar pilihan untuk ahli akademik dan elit media Britain telah meletakkan di muka depannya bahawa lesen Israel untuk wujud telah tamat;

“Penubuhan [Negara Israel] telah dibeli dengan kos yang sangat tinggi dalam hak asasi manusia. dan nyawa manusia. Ia mesti jelas bahawa masyarakat antarabangsa tidak dapat menyokong kos ini selama-lamanya.”

Sebuah lagi artikel Guardian menyuarakan idea bahawa Israel “tidak mempunyai hak moral” dan bahawa kelakuannya “menafikan kemungkinan kewujudan Israel sebagai negara Yahudi”.

Sementara itu, hos BBC Tom Paulin mengisytiharkan, “Saya tidak pernah percaya bahawa Israel mempunyai hak untuk wujud sama sekali.” (BBC News menganggap itu semua sebagai jenaka, mengisytiharkan bahawa “gaya pukul rata Paulin telah menimbulkan kekacauan di AS, di mana soalan berkaitan Yahudi adalah terkenal sensitif”).

Untuk mengelakkan sebarang keraguan, Guardian menyatakannya dengan jelas pada tajuk akhbarnya: “Israel Semata-mata Tiada Hak untuk Wujud.”

Memandang ke Hadapan

Segala yang telah berlaku membawa kita ke hari ini. Sudah tentu terdapat banyak perkara yang dianggap positif oleh barat berkenaan hubungan British-Israel dan tiada siapa yang melabel keluarga Diraja British sebagai anti-Yahudi. Selama bertahun-tahun para rabai dan pemimpin komuniti Yahudi telah dinobatkan sebagai kesatria oleh Ratu Elizabeth. Malah, Royal House of Windsor mempunyai tradisi lama bahawa setiap bayi lelaki dikhatankan oleh mudin Yahudi yang disahkan.

Tetapi tidak dinafikan, masih wujudnya aliran negatif British terhadap Israel. Satu tinjauan BBC menunjukkan bahawa dua pertiga daripada responden melihat Israel sebagai pengaruh “negatif” ke atas dunia. Tinjauan yang dijalankan oleh Kesatuan Eropah menamakan Israel sebagai “ancaman kepada keamanan dunia” nombor satu – mengalahkan dua buah negara yang digambarkan sebagai paksi kejahatan iaitu Korea Utara dan Iran.

Persepsi ini mungkin telah diburukkan lagi dengan tujuh dekad keengganan Ratu melawat Israel selama baginda memerintah.

Ditulis oleh:
Nur Sabrina Binti Suhaimi
Eksekutif Penyelidikan & Advokasi
Persatuan Cinta Gaza Malaysia

Scroll to Top